Waarom creditmanagement een prominente plek aan de directietafel verdient


Waarom creditmanagement een prominente plek aan de directietafel verdient

Nederlandse MKB-ondernemers lopen jaarlijks 15 miljard euro mis, omdat facturen niet betaald worden. Ondanks deze hoge cijfers heeft de creditmanager bij veel organisaties nog altijd geen plek aan de directietafel. Dit is op z’n minst vreemd te noemen. Je kunt namelijk nog zo’n sterk merk of gedreven salesteam hebben; als de cashflow niet op orde is komt elk bedrijf vroeg of laat in de problemen. Juist de creditmanager zorgt ervoor dat deze geldstromen op orde zijn. En belangrijker nog: hij of zij kan ervoor zorgen dat de winstgevendheid omhoog gaat. Reden genoeg dus voor de creditmanager om een plek op te eisen aan de directietafel.

Creditmanagement zorgt voor meer winst


Cashflow is de levensader van elke organisatie en alleen dat gegeven zou voor directies al voldoende moeten zijn om regelmatig het advies van creditmanagers in te winnen. Want niet alleen lopen Nederlandse MKB-ondernemers jaarlijks 15 miljard euro mis door slecht debiteurenbeleid, ook is slecht cashflowbeheer een van de belangrijkste redenen dat (snelgroeiende) bedrijven uiteindelijk falen.

Als creditmanager is het zorgen voor een goede cashflow één van je belangrijkste verantwoordelijkheden. Maar ook op andere fronten kun je veel doen om de winstgevendheid te vergroten en dus een belangrijke sparringspartner te zijn voor de directie.

Je kunt bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen om in de organisatie meer focus te krijgen op rendabele klantgroepen, in plaats van klanten die niet kredietwaardig zijn of weinig groeipotentie hebben. Alle waardevolle informatie komt immers op jouw afdeling samen: van orderwaarde tot aan kredietwaardigheid en marktinformatie. Met goede kredietinformatie kun je voorspellen welke klanten gaan groeien en welke klantsegmenten het meest rendabel zijn. Behalve het screenen van de kredietwaardigheid van nieuwe klanten, kun je zo dus ook een belangrijke rol spelen in adviseren van het salesteam over klantgroepen die de meeste potentie hebben en zodoende de winst kunnen maximaliseren.

Met deze inzichten kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het verschuiven van de focus van meer omzet naar meer winst. En hoewel veel directieleden zullen zeggen dat het verhogen van de winstgevendheid inderdaad een belangrijke doelstelling is, ligt in de praktijk vaak nog teveel de focus op omzet. Sla maar eens een commercieel plan open en je ziet doelstellingen, zoals “5% omzetgroei in de aankomende 12 maanden”. Weinig organisaties benoemen het binnenhalen van rendabele klanten als doel op zich. Met een plek aan de directietafel kun je daar verandering inbrengen.

 

Geschreven door Gert van den Berg

Steek er boven uit met een VVCM opleiding. 50% korting bij aankoop van een MaxCredible licentie.


Wat kan het VVCM Credit Management Opleidingspakket voor u betekenen?


Wilt u een stap vooruit in uw loopbaan? De VVCM biedt drie gerenommeerde en hoog gewaardeerde opleidingen op het gebied van credit management:

Certified Credit Practitioner® (mbo+)
Certified Credit Controller® (ho)
Certified Credit Manager® (hbo+)


De opleidingen leiden u door het vakgebied heen, zowel op operationeel, tactisch als op strategisch niveau. Alle drie zijn door het CPION (Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland) erkend.

Voor nadere info ga naar opleidingen.vvcm.nl

Profiteer van het aanbod
Steek er boven uit met een VVCM  opleiding.  50% korting bij aankoop van een MaxCredible licentie.
Fostered by
Maxcredible Customer Credit Management